La CUP demana a l'equip de govern de les Borges Blanques que aposti per la recollida selectiva amb el sistema porta a porta

Les Borges és el municipi amb pitjors resultats de la comarca en percentatge de recollida selectiva. En l'última legislatura, la davallada ha estat de 7,6 punts, un balanç pel qual l'equip de govern hauria de fer autocrítica i no traslladar tota responsabilitat a la ciutadania.

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de les Borges Blanques demana a l'equip de govern que estudiï un canvi en el sistema de recollida selectiva de residus municipals, que per nosaltres passa per implantar el porta a porta (PaP), ja que és el model que més bons resultats dóna, tal com s'ha demostrat allà on s'ha portat a terme. Per això, ens veiem obligats a rebatre les afirmacions que tant l'alcalde, Enric Mir, com el regidor d'Urbanisme, Francesc Mir, van fer a l'últim ple municipal, el 30 de juliol, sobre el sistema PaP. “Està estudiat que el porta a porta, en una comarca envellida com la nostra, fracassa”, va dir el regidor. “Les poblacions grans difícilment fan el porta a porta”, va dir l'alcalde. “El porta a porta comporta uns costos afegits importants i no estem per fer provatures”, va afegir l'alcalde. 

Davant d'aquestes afirmacions a la lleugera, des de la CUP volem posar en relleu els percentatges de recollida selectiva que s'assoleixen a municipis tant o més grans que les Borges que apliquen el sistema porta a porta. Aquestes són les últimes dades disponibles al respecte (2014):

No neguem que pugui existir algun cas en què el sistema no hagi funcionat, però quan les dades de pobles i ciutats tan diversos, de comarques diverses i amb realitats socials diverses, són tan aclaparadores i tan òbvies, agafar-se a l'excepció o dir que aquí no pot funcionar és una manera poc seriosa de voler tancar un debat i un menysteniment envers la capacitat dels conciutadans per assumir noves dinàmiques

Mal exemple com a capital, agreujat en els últims quatre anys, sota el mateix govern que l'actual, que va tancar el 2011 amb un 21,8% de reciclatge i tanca el 2014 amb un 14,2%, 7,6 punts per sota. Compartim la preocupació d'alcalde i regidor manifestada al ple municipal per ser l'última comarca de Catalunya en reciclatge i, dins d'aquesta, l'últim poble de les Garrigues, però és evident que no els podem felicitar la feina feta en aquest sentit, sinó tot el contrari.

Aquests mals resultats no van impedir que el Consell Comarcal adjudiqués al mes de març el servei de recollida a la mateixa empresa que l'ha estat fent des de fa 22 anys, filial de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Una decisió presa dos mesos abans de les eleccions, quan el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament encara era vicepresident comarcal, i que blindava el servei per 10 anys més.

Compartim amb el regidor la preocupació pel fet que les Borges sigui l'últim poble de l'última comarca de Catalunya en reciclatge, però al mateix temps l'instem a fer una mica d'autocrítica. Quan s'han tingut responsabilitats en la matèria tant a l'Ajuntament com al Consell Comarcal, i quan en els últims quatre anys no s'ha fet ni una sola campanya de conscienciació des d'aquestes administracions, traslladar la responsabilitat dels mals resultats a la ciutadania o fer-los incapaços d'entendre el porta a porta és fugir d'estudi. Parlar de costos i provatures quan s'acaba d'adjudicar un servei a una empresa demostradament ineficaç per 700.000 euros anuals és, si més no, poc coherent.

Afortunadament, l'últim conveni entre Consell i empresa adjudicatària contempla la possibilitat que els ajuntaments que ho demanin implantin la recollida porta a porta. En lloc d'augurar hipotètics fracassos d'aquest sistema, animem l'equip de govern a estudiar-lo bé  i acollir-se a la clàusula del conveni entre Consell i empresa que permet aplicar aquest model. Un model que, a diferència del que es vol apostar ara d'illes de contenidors, evita desplaçaments, cosa que la gent gran segur que agrairà. Això sí, més enllà de lamentacions, cal estar disposat i preparat per fer una intensa tasca de pedagogia, informació i mediació cultural que no sabem si es té ganes de fer.

Rebat a l'alcalde i el regidor d'Urbanisme sobre el suposat mal funcionament del porta a porta a ciutats de dimensions similars i els demana rigor abans de fer afirmacions a la lleugera.