Olivera d'Or al Borgenc de l'Any, un premi amb elevat risc de partidisme

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de les Borges Blanques alerta de l'elevat risc que té el premi Olivera d'Or al Borgenc de l'Any de caure en la partidització, ja que la majoria de membres del jurat (6 dels 11) pertanyen a un mateix grup polític o, almenys, han format part de la candidatura de CiU a les eleccions d'aquest mes de maig: alcalde, quatre regidors i un representant d'una entitat, que anava a la llista electoral i que en anteriors ocasions ha estat també regidor. 

Olivera d'Or al Borgenc de l'any.

Sabem que aquesta combinació és circumstancial, però també creiem que és subsanable, per al bé dels mateixos candidats/es al premi, que tots es mereixen, i per al bé de la imatge del propi premi. Per això, amb l'objectiu de millorar el procediment d'elecció i fer-lo més plural, des de la CUP vam adreçar una sol·licitud a l'alcaldia, el 14 d'agost (dues setmanes abans de la deliberació), en què demanàvem que entre els regidors membres del jurat hi hagués representades també les altres forces polítiques del consistori, que van tenir més del 40% dels vots emesos a les eleccions i cinc dels tretze regidors del ple municipal. Les bases no ho impedeixen, ja que parlen només de “quatre regidors de l'Ajuntament de les Borges” sense especificar si han de ser de l'equip de govern o no, però la resposta ha estat que aquests regidors “han estat sempre integrants de l'equip de govern en cada moment existent, pel que s'ha optat per continuar amb aquesta tradició”.

Lamentem, per tant, l'oportunitat perduda d'obrir noves dinàmiques en favor de la pluralitat i la integració de diferents sensibilitats, cosa que s'hagués pogut fer amb un simple gest sense ni tan sols necessitat de reformular ni una sola frase de les bases del premi.

Lamentem, també, que mai fins ara, en els 27 anys d'existència del premi, cap altre partit no s'hagi qüestionat un sistema d'elecció que atorga tant pes a l'equip de govern de torn i que, a l'hora de representar l'associacionisme local, es quedi a mig camí, amb només cinc de les més de 30 entitats existents al poble. Si es vol que el premi sigui un reconeixement de consens ampli, per què no obrir molt més el jurat? Per què no optar, fins i tot, per un sistema d'elecció directa obert a tota la ciutadania?

Sigui com sigui, aprofitem l'avinentesa, ara que falten dies per a la deliberació, per felicitar ja el guanyador/a que surti escollit, perquè tots/es es mereixen un reconeixement. No és en els candidats/es que ens fixem, sinó en un sistema d'elecció que creiem molt millorable. Nosaltres, en la nostra línia, seguirem proposant opcions de millora en favor de la pluralitat i la participació ciutadana, encara que rebem sempre un no per resposta.

Sis dels onze membres del jurat anaven a la candidatura de CiU de les últimes eleccions municipals